BT 2019-03-27 - Tomas Nilsson " Samot Nosslin"

BT 2019-03-27 - Tomas Nilsson " Samot Nosslin"

”Det är skapandet i sig som är drivkraften”

På lördag visar konstnären Samot Nosslin upp sina alster i Marks konsthall. Som konstnär försöker han alltid utmana sig själv och återanvända det som andra hade slängt.

KINNA. På väggarna hänger tavlor och kollage. På marken står urskurna porträtt i plywood. Alla konstverk, förutom några få, är från före detta boråsaren och konstnären Samot Nosslins senaste kreationer. I urvalet av verk kan åskådaren hitta återkommande former och färger som ger en rytm i utställningen, något som Nosslin säger är medvetet.

– Jag försöker ofta återanvända delar från verk och använda dem i andra. Det blir som en basslinje i en låt, ett mönster som återkommer, säger han.

Samot berättar att han alltid försöker utmana sig själv när han skapar och vill inte fastna i gamla banor. Ett sätt att göra det på är att försöka använda det som blir över från ett konstverk till att skapa ett nytt. Ett utklipp från en figur kan bli grunden till ett annat projekt.

– Utmaningen är att använda det som annars tänkt slängas. Jag har jobbat mycket med att återanvända. Plywoodporträtten, till exempel, är från träskivor från en kompis vägg, säger han.

Han berättar att de bilder han gillar mest är de han inte har en aning om vad de ska bli när han sätter igång.– Det är skapandet i sig som är drivkraften. Jag trivs som bäst när jag är i det skapande rummet.

Det ovanliga namnet Samot Nosslin är Tomas Nilsson baklänges, vilket är Samots givna namn. Han berättar att han valt artistnamnet Samot för att skilja på hans konstnärsliv från det vardagliga livet.

– Tomas är den som betalar räkningar och gör konsten möjlig, säger han och skrattar.

ANTON ÖHRSTRÖM

2019-03-27 07:05