BT 2020-01-24 - Per-Anders Pettersson

BT 2020-01-24 - Per-Anders Pettersson

Erkände Sjuhäradsfotografen visar bilder i Kinna.
Ansikten, starka färger och kontraster från ögonblick och händelser ute i världen hänger i Kinnaborgssalen på kommunhuset.

– Han tar fram det vackra och originella i bildvärlden, säger Bengt-Göran Johansson, Marks konstgille, om bilderna av Per-Anders Pettersson.

Hans bilder är tagna runt om i världen.

Kända ansikten som Nelson Mandela, David Beckham och Angelina Jolie smälter in och gör inget större väsen av sig, men vittnar ändå om att karriären tagit honom långt efter att fotointresset väcktes i högstadieåldern.

– Man blev lite besatt där. Jag valde foto som fritt val, blev skolfotograf och var i mörkrummet på alla raster, säger Per-Anders Pettersson.

Prao på Borås Tidning, vikariat på Expressen i Stockholm och sedan vidare till New York. Hans foto präglades då av nyhetsjobb men när han 1994 åkte till Sydafrika för jobb för första gången, och också tog plats i en internationell bildbyrå, öppnades möjligheten att spendera mer tid på varje projekt.

– Bildbyrån gjorde att jag fick mer ruljans på allt, det blev en annan marknad och jag kunde investera tid i nya projekt. Det betyder mycket att jag fått chansen att skriva böcker, kunnat stanna upp och ta hand om sakerna man har gjort.

Även om världskändisarnas ansikten på resor med UNHCR drar blickarna till sig präglas utställningen av Sydafrika där han bott de senaste 19 åren. Barn och ungdomar från Soweto samsas med modescenen.

– Jag var lite trött på tuffa social projekt så när jag fick kontakt med modevärlden kändes det nästan som avkoppling. Och jag har alltid tyckt om att fota vackra saker, säger Per-Anders Pettersson.

Bengt-Göran Johansson, till vänster i bild, tillsammans med per-Anders Pettersson framför en av bilderna från en modevisning i Johannesburg.
Bengt-Göran Johansson, till vänster i bild, tillsammans med per-Anders Pettersson framför en av bilderna från en modevisning i Johannesburg.
Foto: Malin Edberg-Larsson
Resorna till hemstaden Borås blir fler och fler och att ställa ut så när som på hemmaplan styr tankarna åt Sverige.

– Sedan vi fick vår dotter för tre år sedan tänker man allt mer på hur en fortsatt karriär här i Sverige skulle kunna bli. Kanske en dag att vi flyttar hem, vi får se.

Utställningen har vernissage lördagen 25 januari klockan 12.00.

2020-01-25 11:01