Marks konstgille fyller 65 år – firar med samlingsutställning

Marks konstgille fyller 65 år – firar med samlingsutställning

Mark-Posten - Boel Ferm - artikel 17 mar, 2023

Marks konstgille fyller 65 år – firar med samlingsutställning

Nyheter Både ny och äldre konst visas i nästa utställning på Kinnaborgssalen i Kinna med början nu på lördag. Det blir en blandning av den konst som visats under alla år som konstföreningen har funnits. Namn som Nanny Andersson, Sven-Erik Johansson , Roj Friberg och Marta Runemark med flera kända namn visas.
– Vi går i pension i år! skämtar Bengt-Göran Johansson.

– Föreningen Marks Konstgille vill gärna dela med oss om vår historia, vad vi står för, vilka är och att vi sedan 1958 varit den enda allmänna konstföreningen i Marks härad, sedermera Marks kommun.

Det är Bengt-Göran Johansson som berättar. Han tar emot tidningen i sitt hem i Skene, omgärdat av konst. Som ordförande under cirka 40 år i olika omgångar är han en av dem som har varit med längst i föreningen.

Om en konstnär säger att det är konst får man acceptera det, men att du har grunden och hantverket

– Från 2001 fram tills 2018 hade vi alltid en utställning på Rydals museum. Det var från början en önskan från kulturnämnden att vi skulle ha en utställning där. Vi gjorde jättestora utställningar.

Marks Konstgille grundades 1958

De var sju eldsjälar som 1958 grundade Marks konstgille. Elis Sandin, bibliotekarie och förman på Almedahls fabriker, textilarbetaren Carl-Erik Pettersson, konstnärerna Per-Erik Ekelund, Evert Farsnäs och Isidor Lezerof samt frisören Enar Johansson. Den sistnämnde tyckte mycket om Marc Chagall.

Syftet med att starta en allmän konstförening var för att sprida konst till allmänheten.

– Det var ganska torftigt här, Mark hade ett fåtal konstnärer. Man ville förmedla konst och få till utställningar. Alla arbetade direkt eller indirekt med kultur.

Konstnären Per-Erik Ekelund, 96 år från Fritsla, är den enda kvarvarande styrelsemedlemmen.

– Han har varit med från allra första början. Vi visar några små akvareller av honom på utställningen, säger Bengt-Göran Johansson.

Konst med rabatt

Bengt-Göran Johansson förklarar att till skillnad mot konstklubbar är Konstgillet en allmän konstförening inte knuten till varken företag eller institution. Pengarna kommer genom medlemsavgifter, visst kommunalt stöd och sponsorer.

– Vi har inget konstlotteri men vi har en annan lite specifik sak, medlemmarna kan köpa konst med 15 procents rabatt.

Föreningen tar annars 30 procent på eventuell försäljning på sina utställningar.

– Säljer vi bra klarar vi oss. Hade vi betalat lokalhyra hade vi absolut inte klarat oss. I höstas undrade vi om vi ska pensionera oss.

Bengt-Göran Johansson fortsätter.

– Men nu är vi glada att vi vågar fortsätta. Vi är inte den enda konstföreningen i kommunen men absolut den enda allmänna. Vi har ett omvittnat gott rykte.

Sedan någon månad tillbaka är det Erik Wikström som har tagit över ordförandeklubban efter Bengt-Göran Johansson.

– Det är en aktiv och välskött förening. Det känns viktigt att föra den vidare. Här finns oerhört mycket kunskap, säger han.

När Erik Wikström ursprungligen norrlänning, flyttade till Kinna för nio år sedan, läste han att Konstgillet behövde mer hjälp och blev medlem.

– Som nyinflyttad ser man saker med nya ögon. Och som människa har jag ett val, föreningslivet betyder mycket i en bygd. Och jag tycker att konsten är viktig.

Vem som helst kan bli medlem. Det finns ett krav på att det ska finnas en konstnär eller en konstutbildad i styrelsen.

– Vi behöver nå ut med konsten. Vi välkomnar fler till föreningen. Vill man ha tillgängligheten får man engagera sig, säger Erik Wikström.

Alla konstnärliga uttryck

Marks Konstgille har i snitt tre utställningar per år.

– Vi har en devis, vi är till för konstnärerna. Alla konstnärliga uttryck har funnits med. Det är väldigt hårda kriterier, vi har varit otroligt noga med vad vi väljer att ställa ut, säger Bengt-Göran Johansson.

Nuförtiden hålls utställningarna i Kinnaborgssalen i Kinna kommunhus.

– Sedan 1984 kallar vi det Marks konsthall, som en protest mot att vi inte har en konsthall, säger Bengt-Göran Johansson.

Både kända och okända konstnärer ställs ut.

– Vi har en konstnämnd som har lyckats fånga upp många nya talanger. Detta har varit mitt yrke och är mitt liv.

Sedan 1984 kallar vi det Marks konsthall, som en protest mot att vi inte har en konsthall.

Bengt-Göran Johansson är i dag konstnärligt ledare på Wärenstams i Borås. Han har lång erfarenhet av att hänga utställningar och har bland annat undervisat i presentationsteknik på högskolan i Borås.

– Det kan vara lite uppkäftigt ibland. Folk kan undra varför jag till exempel hänger en liten bild intill en större tavla. ”Det är en punkt” säger jag.

Forts...

2023-03-18 07:10