Guldkorn - Borås Tidning 2018-09-14

Guldkorn - Borås Tidning 2018-09-14

60-årsjubileum firas med speciell utställning

Bild: Sekreterare Ingrid Andersson och ordförande Bengt-Göran Johansson.

Marks konstgille fyller 60 år i november och firar med utställningen ”Guldkorn ur medlemmars samling”.

BT fick följa med på en förhandsvisning av de 52 verken som kommer från medlemmarnas egna väggar.

RYDALD et här är ett verk av lokale Sven-Erik Johansson, säger Marks konstgilles ordförande Bengt-Göran Johansson och visar en liten tavla med guldfärgad mitt.

– Han stod med en svets och gjorde hål i tavlan som han sedan fyllde i med guld. Den blir lite av en symbol för utställningen, säger han och syftar på utställningens namn.

Under sina 60 år som förening har Marks konstgille hunnit med många utställningar och vernissage. Bengt-Göran Johansson har varit aktiv i föreningen under halva dess levnadstid.

– Jag vill säga att vi har fostrat Markborna i konst. Vi har hjälpt till med offentliga utsmyckningar och varit en del av konstlivet i kommunen, säger han.

Det är på Rydals museum som Marks konstgille nu har ställt ut 52 verk för att fira sitt 60-årsjubileum. Föreningen valde en lite annorlunda väg för att få tag i verk till utställningen.

Man har nämligen bett medlemmarna att låna ut sina favoritverk från väggarna där hemma.

– Vi som styrelse har inte haft någon aning om vad våra medlemmar har på väggarna och därför fann vi det här intressant. Alla ställde inte upp men i det stora hela tycker vi att vi har lyckats. Vi är nöjda med vad som har kommit in och har fått en stor bredd på det hela, säger Bengt-Göran Johansson.

En genomgång av verken visar att han har helt rätt i att det är en stor bredd. Förutom tavlor återfinns skulpturer, textilier, grafiska blad och kollage.

– Det är alltid svårt att sätta ihop en utställning men vi var beredda på att det skulle bli blandat. Jag tycker att det funkar bra, säger han.

– Jag tycker att det är jättefint. Alla har olika konstsmak så då blir det ju väldigt blandat, säger Ingrid Andersson som är sekreterare i föreningen.

Förutom kända konstnärer som Lars Lerin, Kristina Thun och Bruno Liljefors har några av medlemmarna i föreningen fått med sina egna konstverk.

– Vi har några som har lämnat in verk som de har gjort själva och det kan ju mycket väl vara så att de tycker att det är det bästa de har. Det får de lov att göra, säger Johansson.

Tyckte ni själva att det var svårt att välja vilket verk ni skulle bidra med?

– Ja, det har det nog varit, säger Bengt-Göran Johansson.

– Jag gillar alla konstverk som jag har hemma så jag hade kunnat ta med mig flera stycken, säger Ingrid Andersson.

Utställningen öppnar för allmänheten med ett vernissage på lördag klockan 13:00 och håller på till 11 november.

TEXT OCH FOTO

LINUS DAHLBÄCK

linus.dahlback@bt.se

2018-09-15 09:04