Hans Gothlins -  Borås Tidning 2018-03-24

Hans Gothlins - Borås Tidning 2018-03-24

Han låter konsten följa livet: ”Inget man kan bestämma”
Hans Gothlin har varit konstnär på heltid sedan 1972. I morgon öppnas dörrarna till hans utställning i Kinnaborgssalen.– Konsten följer livet, säger den Boråsbördige konstnären. KINNA.
Lars Wendt

HANS GOTHLIN FRAMFÖR ETT KONSTVERK MED TUNNA TRÅDAR I JÄRN RUNT EN STAV.

Hans Gothlin är född i Borås, men bor numera i Göteborg. Ateljén har han i Gårda, där han jobbar i stort sett dagligen. Konsten beskriver han som minimalistiskt och av abstrakt tradition.
– Jag har väl inga direkta förebilder, utan får mina idéer utifrån livet. När jag håller på med något konstverk kan det ge inspiration till ett annat, säger han och pekar på ett av verken som finns med i utställningen.
Där ses tunna trådar i järn virvla runt en stav, på ett annat har trådarna bytts ut mot betydligt bredare band.
Hans Gothlin brukar ställa ut tre-fyra gånger per, den senaste större utställningen hade han på Borås konstmuseum 2015.
– Hur mycket jag skapar varierar ganska mycket, ibland tar det längre tid mellan det jag gör, andra perioder kan det bli väldigt mycket. Det är ingenting man kan bestämma, det bara händer, säger han.
Vad är det bästa med att hålla på med det du gör?
– Det är definitivt att få göra det man vill. Visst kan det vara tufft ekonomiskt ibland, men fördelarna överväger helt klart nackdelarna, säger han.
Utställningen innehåller ett 30-tal verk och är ett arrangemang av Marks konstgille, som i år fyller 60 år. Den pågår från 24 mars till 8 april.

2018-03-24 09:37