BT 2019-09-30 - thage folkesson & Mathias Bergeld

BT 2019-09-30 - thage folkesson & Mathias Bergeld

Sport, skrot och konst möts i generationer

I Kinnaborgsalen visas just nu konst från två sammansvetsade men ändå skilda konstvärldar . Mathias Bergeld ställer ut sina sportbilder tillsammans med konstverk av mannen han ser som sin morfar; Thage Folkesson.

– Han var en sportmänniska, men vår konst just här idag är ju olika, säger Mathias Bergeld.

Han håller precis på att hänga upp bilderna som gav honom andra pris i kategorin årets bild 2018; fotbollsungdomar vars dröm om finaldagen på Gothia cup inte slutat så som de drömt om.

”Ungdomar är ju mer fria i sina känslor. Vuxna gråter nästan bara om de förlorat en VM-final.”

När han åkte ner till Göteborg var tanken att det skulle bli ett helt gäng vinnarbilder. Men något annan växte fram.

– Ungdomar är ju mer fria i sina känslor. Vuxna gråter nästan bara om de förlorat en VM-final, säger han om bilderna som präglas av tårar, besvikelse och spruckna drömmar.

Mathias Bergeld är ursprungligen från Öxabäck och bor numera i Örby med sin fru och deras tre barn. Men däremellan har han gått på Ålsta folkhögskola, jobbat på Sundsvalls tidning och också bott i Singapore.

Det är också bilder från Singapore som han själv lyfter fram bland de som han ska visa upp i Kinnaborgssalen.

– Här har jag fått jobba mer med bilderna, de är lite mer grafiska. När man jobbar med sport är det alltid nyhetsbilder, arkivbilder, live och ofta lite TV som ska göras, ett helt annat tempo, säger han.

”I konstnärskretsar var han mer än respekterad.”

På väggen mittemot hänger minnesutställningen av Thage Folkesson. Konstnären från Kinna som var sambo med Mathias mormor fram tills att han dog 2015.

– Han har ju funnits där hela mitt liv. Det känns väldigt fint att vara med på Thages utställning, säger Mathias Bergheld.

Det är Bengt-Göran Johansson som ansvara för utställningen av konsten som i de allra flesta fall visar bilder av landskap, gjorda av skrot eller annat Thage Folkesson hittat i omgivningarna.

– I konstnärskretsar var han mer än respekterad, säger Bengt- Göran Johansson.

Konstverken går i dova jordfärger och det som en gång varit en nerbrunnen husvagn, någon skrotdel hittad i Grekland eller en säck i jute som hittats någonstans runt sommarstugan i Träslövsläge har i stället blivit något som konstkritikerna ofta hyllat genom åren.

– Han fick alltid väldigt fina recensioner, säger Bengt-Göran Johansson och berättar mer om hur Thage Folkesson använde sig av en mangel och oljefärger för att få de återanvända sakerna så som han ville han dem.

”Han var ju sportmänniska och vi pratade alltid om det under alla år. Detta känns väldigt bra.”

Bengt-Göran Johansson är glad att minnesutställningen nu är på plats och berättar att det var Mathias Bergelds mormor, Thage Folkessons sambo, som kom med idén att utställningen skulle innehålla konst från dem båda.

– Han var ju sportmänniska och vi pratade alltid om det under alla år. Och hans konst har ju alltid funnits där. Detta känns väldigt bra, även om jag egentligen inte tycker om att stå i centrum, säger Mathias Bergeld.

Utställningen i Kinnaborgssalen håller på fram till den 14 oktober.

Malin Larsson

2019-10-02 11:49