Markbladet 2022-02-02 -  Kenneth Abrahamsson och Jonas Ellborg

Markbladet 2022-02-02 - Kenneth Abrahamsson och Jonas Ellborg

Ljus, form och perspektiv i centrum i ny konstutställning

Kenneth Abrahamsson och Jonas Ellborg har följts åt genom konstlivet sedan de började arbeta ihop på Falkenbergs konstskola 1984. 38 år senare medverkar de för första gången i en gemensam konstutställning i Kinna. 

Marks konsthall står värd när Marks konstgille har bjudit in konstnärerna Kenneth Abrahamsson och Jonas Ellborg från Varberg att ställa ut verk i en ny utställning. Båda arbetar i olja och det vilar samma form av behaglighet i färgval. Ändå skiljer sig deras konstuttryck åt. En antydan till fokus åt motljus i Kenneths måleri och kanske mer överraskande perspektiv i Jonas motiv. Spännande utställning som harmoniserar fint med varandra.

– Vi har känt varandra länge då vi har varit kollegor på Falkenbergs konstskola sedan starten 1984. Idag är vi pensionärer men vi var med fram tills dess att skolan digitaliserades, säger Jonas Ellborg.

I Kenneths målningar återfinns vackra landskap, inte sällan i motljus. Men vad han vill förmedla med sina verk svävar han lite på.

– Jag har svårt att svara på det och jag brukar överlåta sådant till betraktaren. Jag är i grunden landskapsmålare och allt eftersom har det smugit sig in figurer. Jag har ingen speciell agenda.Han har även jobbat en hel del i akvarell och grafik men till utställningen i Kinna blev det enbart oljemålningar, vilket även Jonas har.

– Det är både nya och nygamla oljemålningar. Några bassängmotiv som är nya och så finns det äldre målningar från konstskolan som jag har återvänt till och arbetat med.

För Jonas betyder måleriet mycket och allt spelar in i arbetet.– Lika mycket som att motivet berättar något så handlar det också om färg, form, rytm och rörelse tillsammans med färgackord. I bassängbilderna så handlar det lika mycket om att det är en bassäng som en grafisk form. Jag tycker om att se på omgivningen lite ovanifrån, som att lyfta lite på taket.

Kenneth Abrahamsson berättar att han ställde ut i Kinna för 50 år sedan och nu är han tillbaka. Något som både han och Ellborg glädjer sig åt.– Det är första gången som vi ställer ut tillsammans och det är fantastiskt roligt att det fungerar så bra. Vi hoppas att det blir en lyckad utställning och att det kommer många besökare hit, säger Kenneth Abrahamsson.Utställningen pågår mellan den 29 januari till den 13 februari.

Marie Selenius

marie.selenius@markbladet.se

2022-02-10 08:16