Markbladet 2022-03-24 - Nils-Erik Mattsson

Markbladet 2022-03-24 - Nils-Erik Mattsson

Nils-Erik Mattsson tillbaka på hemmaplan med ny utställning

Kinnabördige Nils-Erik Mattsson är bildkonstnären som med färgrika verk smyckat såväl offentlig exteriör som interiör. Nu har hans verk hittat till Marks konsthall där de visas i Marks konstgilles senaste utställning.

KINNA Nils-Erik Mattsson är ursprungligen från Kinna men bor i Göteborg. Nu är han inbjuden till sin födelseort för att visa upp några av hans konstverk. Det är spännande att betrakta dem. Fotokonst, grafik, tredimensionella objekt. Hans konstnärskap är brett och erfarenheten lång, vilket framgår i hans CV. Otaliga mängder utställningar har han haft genom åren och offentliga uppdrag har avlöst varandra. Däremellan har han blivit tilldelad stipendier och utmärkelser.

Flera av verken är gjorda med blandteknik. Hopsamlade delar av en verklighet skapade i Nils-Eriks kamera. Nya miljöer bildas med hjälp av olika fotoögonblick, platser och människor. Som bilden med poolen.

– Det var egentligen bara en bassäng från början. Sen har jag lagt in objekt från andra av mina foton. Det är ett spännande sätt att arbeta på, att prova olika möjligheter, säger Nils-Erik Mattsson.

Några tredimensionella objekt finns med i utställningen. Dessa har sedan fotograferats och färgseparerats så att de återkommer i enstaka nyanser. Dessa har fått namnet ”Objekt i två dimensioner”.

– Jag är på en verkstad där jag trycker fram litografier. Jag kan själv välja om det ska vara en, fem eller kanske tio. På det sättet kan jag variera samma bild i olika färger, säger han.

På samma sätt som han har separerat ett färgfoto har han i ett annat verk lagt till färger från en svartvit bild. Motivet föreställer två manliga modeller framför en medeltida sammetsbakgrund.

– De fick leka med tappade vantar. Ett tag samlade jag på vantar som jag hittade på gatan här och var, säger han och skrattar.– Men det är väl också lite symboliskt. Lite om utsatthet, beröring och sånt.

Nils-Eriks bilder är antingen nakna, med få färger. Eller så är de komplexa med lager på lager. Experimentella verk. Även om verken kan se enkla ut för ögat så besitter han en enorm kunskap inom sina olika områden. Grafik exempelvis.

– Det här är en näsduk, säger han och visar upp en sepiatonad litografi med skrynklig textur och spets.

Det är hela arbetsprocessen som intresserar honom. Allt från ett blankt papper till färdigt konstverk. Men det finns något som kanske betyder lite extra.

– Ja det skulle väl vara att få möta en publik, som här.

Utställningen pågår till den 3 april.

Marie Selenius marie.selenius@markbladet.se

Nils-Erik Mattsson

Ålder: 69

Bor: Göteborg

Yrke: Visuell artist/bildkonstnär

Nils-Erik Mattsson har ställt ut i Sverige och utomlands och utfört ett 20-tal offentliga arbeten bland annat i Falköping, Hjo, Jönköping, Göteborg, Skövde, Tidaholm och Ulricehamn.Representerad i Göteborgs konstmuseum, Skövde konstmuseum, Statens konstråd samt i landsting, kommuner och privata samlingar.

2022-03-24 07:13