BT 2021-09-28 - KATARINA FORNELL

BT 2021-09-28 - KATARINA FORNELL

Katarina Fornell inspireras av landskap och sitt inre

Konstnären Katarina Fornell har spenderat den senaste tiden i sin ateljé i Bergstena. Nu ställer hon ut ett tjugotal verk inspirerat av naturen i Marks konsthall.– Jag har laddat så in i bomben, nu känner jag mig lite tom och kan andas ut, säger hon.

På lördagen var det vernissage av utställningen ”Inland” i Marks konsthall, som arrangeras av föreningen Marks konstgille. Det är Katarina Fornell som ställer ut teckningar och målningar i akryl och två i olja. Verken är i olika storlekar, och den största är 1,20 gånger 1,50 meter.– Jag tycker namnet ”Inland” täcker vad målningarna handlar om. Dels för att jag jobbar med naturen och landskapet jag bor i, inlandet. Men även för att jag omvandlar det jag målar inom mig. Det blir som en dialog mellan mig och verken, säger Katarina Fornell.

Konstnären är bosatt i Bergstena som ligger mellan Alingsås och Vårgårda. Där har hon även sin ateljé, och utöver landskap inspireras hon av de olika årstiderna. Något Katarina Fornell påverkas av mer än vad hon trott.– Det ser jag extra tydligt nu i utställningen. Jag har svårt att måla på somrarna, men mer under höst, vinter och vår, säger hon.

Bengt-Göran Johansson är ordförande i Marks konstgille och konstnärlig ledare på Wärenstams. Han har uppmärksammat Katarina Fornell ett flertal gånger i samband med Höstsalongen.

– Hon är något extra utöver det vanliga, eftersom hon gör någon form av abstrakta landskap från sitt inre. Katarina Fornell är väldigt noggrann med sin färgskala och medveten om vad hon gör. Hennes konst är både främmande och igenkännbar. Det är riktigt bra, säger han.

Annika von Sydowannika.von.sydow@bt.seFAKTA

Katarina Fornell

Gör: Konstnär

Bor: I Bergstena utanför Vårgårda

Uppvuxen: Alingsås

Aktuell med: Utställningen Inland som pågår till 10 oktober i Marks konsthall. Är med i konstrundan Sjuhärad. Planerar inför en utställning på Galleri Revolt i mars 2022.

2021-09-28 07:08