Marks konstgille firar 65 år med jubileumsutställning

Marks konstgille firar 65 år med jubileumsutställning

Markbladet 23-03-22

Marks konstgille firar 65 år med jubileumsutställning

Krisen var ett faktum för Marks konstgille. Frågan var om föreningen skulle fortsätta eller lägga ner vid 65 år fyllda. Men det blev en fortsättning och nu firas pensionären med en jubileumsutställning.

KINNA 

Det är hela 31 konstnärer som har fått plats i Marks konstgilles jubileumsutställning som just nu pågår i Marks konsthall. De konstnärliga uttrycken är flera. Här blandas måleri med grafik, skulptur och keramik. Bland utställarna finns många kända profiler inom konstvärlden; Hans-Göran Broman, Rune Malmström, Marta Runemark och Roj Friberg för att nämna några. Men ett tag var det inte alldeles säkert att det skulle bli någon fortsättning för föreningen.

– Styrelsen hade mycket att gå igenom och därför genomförde vi vårt medlemsmöte vid en resa till Tjörn. Då var det lite krisigt. Den stora frågan som skulle tas upp var om föreningen helt enkelt skulle gå i pension vid 65 år eller fortsätta, berättar Ing-Marie Sjöblom.

– Vågar vi fortsätta, var frågan. Nu är vi där och vi är där utan återvändo. Pensionsåldern visade sig bli vår nytändning, säger Bengt-Göran Johansson.

Resan till Tjörn innebar en gemenskap och möjlighet att få prata med varandra på riktigt, vilket var viktigt för föreningen. Man åt god mat, vädret var härligt och det fanns möjlighet att titta på konst.

– Det här är något som vi har pratat om att göra många gånger, men det har inte blivit av. Nu känns det väldigt bra. Det var faktiskt en viktig resa, det ser vi nu efteråt, säger Bengt-Göran Johansson.

Nytändningen resulterade i en jubileumsutställning och har enligt Bengt-Göran ett ”hyggligt lokalt” spektra. Varje medverkande konstnär har två verk vardera. Även verk från två konstnärer som var med när föreningen startades 1958, Enar Johansson och Evert Farsnäs finns med.– Jag är positivt överraskad att det blev 31 konstnärer i den här utställningen för samtidigt ska vi erkänna att vi har haft en bra koloni här i Mark. Det fanns en bra konstförening i Borås och man såg att det inte bara fanns många bra konstnärer här i Mark utan man saknade en förening här. Det var sju entusiaster som startade konstgillet 1958, säger Bengt-Göran Johansson och fortsätter:

– Vi har gjort urvalet med hjärtat. Det är entusiasmerade som har hängt med i gillet länge och har ställt ut många gånger. Vi har med all sannolikt glömt en del men vi har några centrala som har en given plats, en del skulptörer, keramiker, målare, grafiker. Vi har medvetet valt ut olika uttryck.

När beslutet togs att fortsätta togs också beslutet att inte ta en dag i taget utan att köra utan återvändo.

– Vi är glada att vi har blivit 65 år. Ambitionen är att föra kultur och föreningsliv vidare. Hur svårt är det? Det är svårt att få många unga engagerade. Föreningsliv är inte detsamma idag men allting kan vända, säger Bengt-Göran Johansson.

Marie Selenius

marie.selenius@markbladet.se

Konstnärer som ställer ut i jubileumsutställningen

Nanny Andersson
Ulf Bank
Gunnar Binder
Hans-Göran Broman
Kerstin Danielsson
Per-Erik Ekelund
Evert Farsnäs
Thage Folkesson
Johanna Friberg
Roj Friberg
Martin Friberg

Sten Gustavsson
Sian Hedberg
Göran Ivarsson
Enar Johansson
Staffan Johansson
Sven-Erik Johansson
Malena Karlsson
Nils-Folke Knafve
Malou Larsson
Rune Malmström
Carola Melo

Lena Permér
Rune Persson
Calle Pettersson
Ingalill Sjöblom
Matti Sjölund
Marta Runemark
Kristina Thun
Mona-Birgitta Ulmbrant
Theo Ågren

2023-03-23 12:39