Gillet firar 65 år med konsthyllning

Gillet firar 65 år med konsthyllning

BT artikel 2023-03-18

Sedan 1958 har föreningen Marks konstgille arbetat för att lyfta intresset för konst i bygden.Nu firar de 65 år i Mark med en hyllningsutställning, för den långa listan konstnärer som varit med under åren.

MARK 

I veckan sattes de sista konstverken upp i Kinnaborgssalen inför utställningen som vankas. Lördagen den 18 mars är det vernissage, därefter kommer utställningen hålla öppet i två veckor framöver.

Visningen är en del i firandet av den lokala föreningen Marks Konstgille – som fyller 65 år.

– Det har varit fantastiskt trevliga år, det är det fortfarande. Vi är positiva och känner att vi har en liten föryngring och entusiasm, säger Bengt-Göran Johansson.

Han har varit engagerad i föreningen sedan 70-talet och tidigare suttit på gillets ordförandepost. Att jubileumsåret skulle bjuda på en hyllningsutställning stod klart efter ett medlemsmöte i höstas. Föreningen reste till Tjörn och gick på akvarellmuseet, därefter började planerna smidas inför 65-årsfirandet.

– Då fick vi en nytändning. Det kändes bra att på något sätt få det här gjort. Medlemmarna gav oss sitt förtroende och vi vill fortsätta vara den förmedlande länken för konst i Mark.

Resultatet blev den hyllningsvisning som nu finns i Marks konsthall, med en lång lista kreatörer som tidigare har visats i bygden. Allt från skulptur och teckning till keramik och måleri – ett brett urval konstnärer, flera med lokal koppling.

– Vi gör den här jubileumsutställningen för de konstnärer som under flera år varit behjälpliga och stöttat Marks konstgille. Flera av dem har också varit medlemmar.Föreningen grundades 1958 som ett initiativ för att lyfta intresset för konst i området. Många tongivande skapare som satt sitt avtryck i bygden har passerat under åren, vilket dagens medlemmar nu velat lyfta fram.

– Man ville starta en konstförening och förmedla konst, för i slutet av 50-talet kom det en hel del konstnärer och flyttade in hit. Den nationellt erkände Sven-Erik Johansson kom att betyda väldigt mycket för Mark, han och några till har varit de drivande krafterna.

Bengt-Göran Johansson blickar tillbaka på sex och ett halvt decennium med glädje.

– Det har betytt oerhört mycket. Folk har kunnat känna sig stolta över att man har haft Marks konstgille, det kan jag säga utan överdrift, säger han och fortsätter:

– Och så skulle jag vilja säga ett tack för de här 65 åren med Markkonstnärerna, även fast alla inte är med i utställningen. Utan dem hade vi inte varit den föreningen vi är.

Julia Runfors

julia.runfors@ystadsallehanda.se

2023-03-18 08:05