MARKBLADET 2021-09-29 - KATARINA FORNELL

MARKBLADET 2021-09-29 - KATARINA FORNELL

Naturen i olika lager och årstider i Katarina Fornells utställning

Katarina Fornells konstnärliga öga fångar årstider i naturen som blir till magnifika verk. Många är lagren och färgerna men allt är sammanflätat på ett vackert och naturligt sätt.– Mitt måleri inspireras av naturen, av dagens och årstidens skiftningar, säger hon.

KINNA I Kinnaborgssalen i Kinna pågår en ny konstutställning arrangerad av Marks konstgille. En akrylmålning som är 122 centimeter bred och 80 centimeter hög går under namnet ”April”. Man ser tydliga skrap som blottar de undre lagren. Ett naturmotiv fångat i ett ögonblick då snön smälter. Kanske är det stenar som skymtar fram. Konstnären Katarina Fornell från Vårgårda vill inte gå in och berätta för mycket om hur hon själv tänker i sitt målande, utan vill att besökarna själva ska bilda sig en åsikt.– Jag vill förmedla en känsla i naturen som vi kanske inte alltid riktigt förstår. Gärna att man kan känna olika stämningar, men det får man avgöra själv, säger hon.

Inland är namnet på utställningen och syftar både till inlandet där Katarina bor, men också hennes eget inre.– Jag omvandlar det jag ser och får intryck av, sen kommer det ut som en bild. Ett slags inre landskap. Det är spännande och det är så jag jobbar, lite intuitivt.Samtidigt som det intuitiva spelar en stor roll i skapandet så menar Katarina att även slumpen finns med på ett hörn.– När jag påbörjar en ny målning så vet jag sällan vad det ska bli. Jag kanske har en idé om vilka färger jag vill jobba med eller ett speciellt ljus, men allt eftersom målningen tar form så börjar den att tala till mig och det blir som en dialog där jag försöker ta tillvara på slumpen.

I utställningen hänger det konstverk som går ton i ton med varandra, med undantag från några som sticker ut i färgsprakande kulörer.– Jag påverkas mycket av årstiderna. Om det går mot vår så väljer jag ofta blått, grönt och vitt. Sensommar och höst tenderar jag att välja varma färger.Ett konstverk som drar ögonen till sig är ”Vägvisare”. En stor målning på MDF-skiva. Lager efter lager har den jobbats fram. Den har oändligt många dimensioner och det allra yttersta målade lagret är skirt som det tunnaste smörpappret.– Det är ett slags landskap i vårvinterskrud. Det är fukt och dis och olika ytor som är spännande att få fram.

De flesta konstverken är skapade i akryl, men det finns även inslag av krita, olja och några teckningar i Katarina Fornells utställning. Hon menar att det tacksamma med just akryl är att det torkar snabbt vilket ger henne möjlighet att jobba med flera målningar samtidigt.– Jag försöker att måla regelbundet, så mycket jag kan. Men det är klart att när det är inför en utställning så blir det ännu mer intensivt, säger Katarina Fornell.

Marie Selenius

marie.selenius@markbladet.se

2021-09-30 09:17